Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας θα ήθελε να συγχαρεί τους οργανωτές της Εκδήλωσης (Ανεξάρτητη Πηλειορίτικη Ομάδα Δράσης (Α.Π.Ο.Δράσης) - ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ)...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση στις Σταγιάτες .


Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας θα ήθελε να συγχαρεί τους οργανωτές της Εκδήλωσης (Ανεξάρτητη Πηλειορίτικη Ομάδα Δράσης (Α.Π.Ο.Δράσης)και ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ) και κυρίως τους συναδέλφους που πλαισίωσαν την εκδήλωση.
Είναι πολύτιμη η προσφορά αυτών των ανθρώπων στη διατήρηση του πολύτιμου γενετικού υλικού της χώρας αλλά και η συνεισφορά τους στην δημιουργία της οικολογικής- παραδοσιακής συνείδησης.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ,η προσοχή που έδειξαν τα παιδιά όσων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, στο Έργαστήρι κατασκευής σκιάχτρων της κυρίας Θ. Ράπτη, εκπαιδευτικού, υπό τύπο παραμυθιού.

Θερμά Συγχαρητήρια

Για το ΔΣ του Γ Σ Μαγνησίας
Λάμπρος Κωνσταντίνος







Τοπικοποίηση είναι η στρατηγική με την οποία μπορούμε να απαντήσουμε στην "υπαρκτή" παγκοσμιοποίηση και να επιδιώξουμε τη στροφή σε μια αποκεντρωμένη, επανατοπικοποιημένη, αυτοδιαχειριζόμενη, οικολογική κοινωνία της ισοκατανομής, που θα έχει σαν κύτταρο την αυτοδύναμη κοινότητα και το δήμο.. Είναι μια αισιόδοξη πρόταση πραγματοποιήσιμη που μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί το δυτικό μοντέλο ανάπτυξης και της κλιματικής-οικολογικής καταστροφής..
Σημαντικά εργαλεία αυτής της στρατηγικής για αυτάρκεια και ανεξαρτησία, στο επίπεδο τουλάχιστον της διατροφής, αποτελούν η οικολογική γεωργία καθώς και οι παραδοσιακές ποικιλίες και καλλιέργειες. Εργαλεία πολύτιμα όχι μόνο για τους επαγγελματίες γεωργούς αλλά και για τους ερασιτέχνες, ιδιαίτερα στις πόλεις και τις αστικοποιημένες περιοχές στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα ενός μικρού κήπου (σαν του παλιού Βόλου), ενός μπαξέ ή ακόμα ενός πράσινου μπαλκονιού. Όπου ακόμη δεν έχει κυριαρχήσει το τσιμέντο και δεν έχει καλυφτεί απ’ το νεοπλουτίστικο γκαζόν.
Ο οικολογικός κήπος ή μπαχτσές, όπως όμορφα επικράτησε στη γλώσσα μας, είναι κατά μέγεθος μόνο πιο μικρός από έναν Παράδεισο όπου οι άνθρωποι όχι μόνο εργάζονται δημιουργικά δουλεύοντας τη γη αλλά και ξεκουράζονται ψυχικά μέσα στον πλούτο, την αρμονία και την παρθενικότητα της φύσης. Στοιχεία της φύσης που μόνο η οικολογική και φυσική καλλιέργεια μπορούν να εγγυηθούν καθώς δεν υπάρχει η βία, η υπερεκμετάλλευση και η έλλειψη του μέτρου της σύγχρονης γεωργίας
Σταματώντας οι κοινότητες των γεωργών αλλά και ερασιτεχνών να κρατούν και να ανταλλάσσουν σπόρο από ντόπιες ποικιλίες – όπως γίνεται σχεδόν παντού σήμερα – χάνουν όχι μόνο τον πλούτο της παραδοσιακής γεωργίας η οποία περνάει από γενιά σε γενιά μέσω του σπόρου, αλλά κυρίως την ευκαιρία για ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση και αυτάρκεια.
ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ- (Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και
την Οικολογία στη Γεωργία
Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης (Α.Π.Ο. Δράσης)