Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας

 

Δελτίο Τύπου

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας ενώ έγινε  και σύντομος  Απολογισμός Δράσεων του Δ.Σ του Συλλόγου στο κέντρο  «κωμειδύλλιο», στο Βόλο. Το φλουρί είχε δώρο ένα τριήμερο στο Αρχοντικό Πρεπάλα στο Νεοχώρι το οποίο κέρδισε ο συνάδελφος Απόστολος Ρομφαίας, ενώ κληρώθηκε μία φωτογραφική μηχανή προσφορά της εταιρείας Fertilis την οποία κέρδισε ο συνάδελφος Αθανάσιος  Κουντουράς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας κος Αθανάσιος Σφουγγάρης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου εργαζομένων ΕΛΓΑ κος Αντώνης Καρανίκας, νυν και πρώην Διευθυντές Υπηρεσιών,καθηγητές από το πανεπιστήμιο και πολλοί νέοι συνάδελφοι οι οποίοι διασκέδασαν σε ζεστό κλίμα με τη συνοδεία μουσικής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ξεχνώντας για λίγες ώρες τα προβλήματα της καθημερινότητας.


 
Η σύνθεση του νέου  Δ.Σ. του Συλλόγου που προέκυψε μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου είναι:

·         Λάμπρος Κων/νος, Πρόεδρος,

·         Τσαούσης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος,

·         Μπίτης Αθανάσιος, Γραμματέας,

·         Δημητριάδου Μαρία, Ταμίας,

·         Κούντριας Αθανάσιος, Ειδικός Γραμματέας

·         Πολύζος Ηλίας μέλος και

·         Μακρυγιάννης Γεώργιος μέλος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Λάμπρος Κωνσταντίνος, παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις του Γεωπονικού Συλλόγου που μαρτυρούν την άριστη συνεργασία του Συλλόγου με φορείς του Νομού, τις υπηρεσίες, την τοπική διοίκηση, οργανισμούς που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, ενώ ευχαρίστησε τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης και όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στις δράστηριότητες του Συλλόγου, ενώ τόνισε πως η τριετία κύλισε ομαλά λόγω της αρμονικής συνεργασίας όλων.  

 «Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να τακτοποιήσουμε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις παρελθόντων χρήσεων μειώνοντας τις λειτουργικές  δαπάνες μας  στις απολύτως αναγκαίες, γι’ αυτό μπορέσαμε και διαγράψαμε  όλα τα χρέη συναδέλφων για τα παρελθόντα του 2010 έτηαπαλλάξαμε από τις συνδρομές τους άνεργους συναδέλφους ενώ μειώσαμε την συνδρομή στα απολύτως αναγκαία 5 ευρώ για να τα αποδώσουμε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία. 

Είμαστε στη διαδικασία διαμόρφωσης - τροποποίησης του καταστατικού σύμφωνα με της απαιτήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων, ενώ  προτάξαμε το Επιστημονικό πεδίου καθότι το συνδικαλιστικό πεδίο κατέρρευσε.

Ολοκληρώσαμε προγράμματα την κατάρτιση εργαζόμενων σε επιχειρήσεις, καταθέσαμε  προτάσεις για άλλα προγράμματα τα οποία αξιολογήθηκαν θετικά, και θα διαχειρισθούμε σε συνεργασία με φορείς του Νομού  και της Θεσσαλίας 2 προγράμματα ΤΟΠΣΑ.

 Έχουμε άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς και αυτό αποδεικνύεται από τις συνδιοργανώσεις των εκδηλώσεών μας.

Στο κλίμα της εποχής ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας αξιοποίησε την ευκολία χρήσης του διαδικτύου, καθώς όλοι οι νέοι συνάδελφοι είναι άριστα καταρτισμένοι και καθιέρωσε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής των νέων μελών την οποία χρησιμοποίησαν περισσότεροι από 50 συνάδελφοι, ενώ για τις επόμενες εκλογές μελετούμε την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δοθείσης της ευκαιρίας της τροποποίησης του καταστατικού».

Επίσης ο πρόεδρος τόνισε: «Είναι  πολύ ενθαρρυντική η μεγάλη παρουσία των συναδέλφων στην ετήσια κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου. Παρόλο που η ανεργία έχει φθάσει σε δραματικά επίπεδα και ταλανίζει τον κλάδο μας εμείς οι γεωπόνοι δεν πρέπει και δεν  το βάζουμε κάτω. Επειδή αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι αγρότες  για πρώτη φορά με ανοιχτούς δρόμους παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά τους είναι ευκαιρία να λυθούν τουλάχιστον τα θεσμικά αιτήματα τα οποία αφορούν και τον κλάδο μας και δεν χρειάζονται χρήματα. Έχουμε αποστείλει τις εμπεριστατωμένες προτάσεις μας για το αγροτικό ζήτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πιστεύουμε δε, ότι με πρωταγωνιστές  εμάς τους γεωπόνους η πρωτογενής γεωργική παραγωγή θα συμβάλει ουσιαστικά στην έξοδο της  χώρας από την ύφεση»

Υπενθύμισε στους συναδέλφους επίσης τις ειδικές παρεμβάσεις, τις επιστημονικές προτάσεις και  υπομνήματα  προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για θέματα αγροτικής Ανάπτυξηςγια τα Σχέδια βελτίωσης, τους Νέους Αγρότες, για την ΚΥΑ με τα Αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, τις μετακινήσεις συναδέλφων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την λειτουργία οργανισμών  όπως ο  ΟΠΕΚΕΠΕ και ο  ΕΛΓΑ, παρεμβάσεις στον  ΕΛΓΑ για την ακαρπία ελιάς- φυλλοβόλων 2009 στο Νομό Μαγνησίας, προτάσεις στο ΥΠΑΑΤ και το  Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για την Αγροτική Ανάπτυξη  της Θεσσαλίας (Καλάθι), στην Περιφέρεια  Θεσσαλίας και τον  Δήμο Βόλου για την Αέρια ρύπανση, για τη διαχείριση της προσβολής από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στις βαμβακοκαλλιέργειες, για το αστικό περιαστικό πράσινο, τη διαχείριση των υδατικών πόρων, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τις θέσεις για τον πρωτογενή τομέα, την γεωργία, την κτηνοτροφία, σε συνεργασία με το  ΓΕΩΤΕΕ την ΠΟΣΓ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Δήμους το ΥΠΕΚΑτον  ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑενώ έκανε παρεμβάσεις σε συνέδρια όπως της «Δημιουργία Ξανά» για  Αγροτική Ανάπτυξη στη Λάρισα

Οι ημερίδες – εκδηλώσεις  του Συλλόγου  συνοπτικά ήταν οι εξής:

·         Προοπτικές ανάπτυξης της Γεωργίας το μέλλον των καλλιεργειών στο Νομό Μαγνησίας

·         Η άρδευση της Ελιάς-Ορθές γεωργικές πρακτικές ,υπολογισμός αναγκών σε νερό περιορισμένη άρδευση και ποιότητα καρπού.

·          Διερεύνηση Εφαρμογής Ενιαίου Μοντέλου Διαχείρισης του Αρδευτικού Νερού στην Ελληνική Γεωργία

·          Η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων στις σύγχρονες αγορές

·          Marketing αγροτικών προϊόντων σύγχρονες τάσεις και πρακτικές

·          Πράσινη Επιχειρηματικότητα, Περιβαλλοντικά πρότυπα, Γεωργία και Περιβάλλον

·          Ο κύκλος της Φύσης ,Πώς οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί εναρμονίζουν τη φύση

·          Έκθεση φωτογραφίας άγριων ορχιδέων του Βορείου Πηλίου

·          Αστικό περιαστικό πράσινο και Μεσογειακοί Αγώνες

·          Πανελλήνιος διαγωνισμός φωτογραφίας για το Β. Πήλιο

·          Μεσογειακή Διατροφή – Παραδοσιακά τρόφιμα και υγεία

·         Προοπτικές Ανάπτυξης στη Θεσσαλία – Σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές σε Μεσογειακά θερμοκήπια

·          Πρόγραμμα-Elaion spa που προωθεί την επιχειρηματικότητα ,την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομικότητα των επιχειρήσεων

·          Ημερίδα για την συντήρηση των αγροτικών προϊόντων με την Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους

·          Σύσκεψη κατά των παράνομων φυτοφαρμάκων -πολλαπλασιαστικού υλικού –λιπασμάτων

·         Εκδήλωση για παραγωγή και κατανάλωση βιομάζας σε μικρή κλίμακα (οικιακή χρήση)

·          Ανάπτυξη Συστήματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη Βαμβακοκαλλιέργεια

·          Φυτοπροστασία - Βιολογική Γεωργία - Ασφαλή τρόφιμα
 Ενημέρωση για τον Κανονισμό της  Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2014 – 2020

·          Ενημέρωση για τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης αδειών, για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού

·          Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε σχολεία της πόλης και φύτευση αρωματικών φυτών

·          Ημερίδα για την εκτροφή σαλιγκαριών

·           Τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τα πρότυπα AGRO 2.1/ 2.2 &Globalgap

·          Υγιεινή- Ασφάλεια – Ποιοτικός Έλεγχος νωπών οπωροκηπευτικών

-Ο-
Πρόεδρος
 
Κων/νος Λάμπρος
-Ο-
Γραμματέας
 
Μπίτης Αθανάσιος