Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ :Στροφή στα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα






Στροφή στα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα.



Ο αγρότης πρέπει να γίνει επιχειρηματίας και να προσαρμόσει την παραγωγή του στους κανόνες της διεθνούς πλέον αγοράς, ήταν το μήνυμα που έστειλε στον αγροτικό κόσμο
της Μαγνησίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του Διευθυντή Αγροτικής Πολιτικής, κ. Παύλου Πέζαρου.
Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το μέλλον των καλλιεργειών στο νομό, ο κ. Πέζαρος, ενημέρωσε τον αγροτικό κόσμο για τις τελευταίες εξελίξεις στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ η οποία θα ισχύσει έως το 2013. Όπως σημείωσε δεν προβλέπονται ριζικές αλλαγές στο θέμα των αγροτικών ενισχύσεων, αντιθέτως διευθετούνται κάποια τεχνικά ζητήματα και επιπλέον προβλέπονται πρόσθετες δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον κ. Πέζαρο, το μέλλον του αγρότη στο διεθνές γίγνεσθαι περνά μέσα από την επιχειρηματικότητα. «Ο αγρότης πρέπει να είναι πάντα ενήμερος για τις τάσεις της αγοράς, χωρίς να αγνοεί τους κανόνες που διαμορφώνονται διεθνώς. Πρέπει να γίνει επιχειρηματίας στην καλλιέργειά του αν θέλει να καθορίζει και το κέρδος στην παραγωγή του», είπε
χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ήδη ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει πάρει το δρόμο του, επιλέγοντας εναλλακτικές καλλιέργειες ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση που υπάρχει.





Τέτοιες εναλλακτικές καλλιέργειες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Μα-
γνησίας, κ. Κ. Λάμπρο, είναι οι λεγόμενες υψηλής διατροφής. Όπως εκτίμησε ο κ. Λάμπρος τα επόμενα χρόνια αναμένεται έξαρση της θερμοκηπικής καλλιέργειας, αφού ήδη καταγράφεται η τάση των καταναλωτών να αναζητούν προϊόντα βιολογικής προέλευσης και μάλιστα πιστοποιημένα.


«Ό,τι έχει σχέση με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της ζήτησης», σημείωσε ο κ. Λάμπρος, υπογραμμίζοντας ότι όλοι μαζί οι φορείς, γεωπόνοι, ΓΕΩΤΕΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Νομαρχία Μαγνησίας επιχειρούν να αποδείξουν ότι ναι μεν υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική ύπαιθρο, δεν υπάρχουν όμως αδιέξοδα.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: